Policie České republiky – Pomněnkový den 2024

PRAHA VENKOV-JIH – Policisté z územního odboru se snaží, jako každý rok, oslovit širokou veřejnost a představit jim Pomněnkový den. 

V letošním roce Pomněnkový den, kterým se nazývá Mezinárodní den pohřešovaných dětí, připadá na sobotu 25. května. Důležitost tohoto dne není samozřejmě jen v konkrétním datu, ale zejména v jeho myšlence. Připomínat si, že každý den se může dítě dostat do situace, kdy potřebuje pomoc. Ta musí přijít co nejrychleji a velmi důležitou roli v ní hraje široká veřejnost.
Policie ČR a Ministerstvo vnitra připravují v letošním roce rozšíření tohoto mechanismu o další skupinu podobně zranitelných osob, a to o seniory. Navíc se připravuje i zapojení dalších subjektů, které mohou při pátrání pomoci.
S problematikou pohřešovaných dětí či seniorů souvisí i unikátní mobilní aplikace ECHO vycházející z nápadu dvou policistů, který před několika lety podpořila Nadace Vodafone a umožnila tak její vznik. Aplikace ECHO usnadňuje okamžité zapojení široké veřejnosti do pátrání po pohřešovaných podobně zranitelných osobách. V aplikaci jsou k dispozici vždy aktuální informace a uživatelé mohou jedním stisknutím zavolat Policii ČR a předat relevantní informace.
Podrobnější informace k Pomněnkovému dni, aplikaci ECHO se můžete dozvědět na webových stránkách Policie České republiky.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
PČR Praha venkov-JIH
24. května 2024